Dumitru Topai
Dumitru Ţopai a studiat pianul, la 30 de ani era bodyguard în Germania, iar acum nu l-a bătut nimeni în România!
În copilărie a studiat pianul şi visa să devină jucător de rugby. A făcut apoi un pic box, însă în lipsa unei motivaţii, a renunţat la sportul de performanţă şi a plecat în străinătate pentru un trai mai bun. Avea însă un vis. La 30 de ani a decis să o ia de la 0 şi să îşi urmeze calea, să devină luptător profesionist.
Ţopai este neînvins pe plan intern din 2014 şi până în prezent, adunând nu mai puţin de 17 victorii la rând şi 3 titluri consecutive de campion naţional la amatori.
Originar din Mangalia, Dumitru Ţopai a fost dintotdeauna atras de sporturile de contact, iar în adolescenţă a practicat rugby şi box.
"Tata se uita la toate galele de box din vremea aia, iar eu stăteam lipit de televizor. Însă puţină lume ştie că în timp ce făceam rugby, mergeam şi la cursuri de pian. Nu am avut doar un instrument. Am cântat inclusiv la orgă şi acordeon, mereu participam la serbările locale. A ţinut aşa vreo doi ani, dar am ales sportul şi am început boxul. Îmi doream să fac carieră, visam în fiecare seară să ajung în ring şi să fiu aplaudat de mulţimi. Din păcate, ştii cum e, când eşti copil, visul e cel care te ţine motivat. Când îi vedeam pe toţi ceilalţi, de la alte sporturi că primesc ceva, iar eu mă uitam lung, am decis să îmi fac un alt rost."
Ciprian Sora îşi aduce aminte atunci când Ţopai a călcat pentru prima oară pragul sălii sale. "Forţa loviturilor sale, dar şi mobilitatea sa, deşi avea aproape 100 de kilograme, m-au impresionat. L-am trecut imediat la zona de avansaţi, deşi el luase o pauză de aproape 10 ani de la sport", povesteşte fostul campion din Local Kombat.
La final de antrenament, pentru a evita situaţia neplăcută ca Ţopai să îşi trateze cu superioritate colegii, Sora l-a trimis la munca de jos. Şi a făcut curat în sală. "În kickbox trebuie să fim o familie, aşa a înţeles că niciunul nu e mai presus de celălalt", adaugă actualul antrenor.
După trei luni, îşi făcea debutul şi îşi demola adversarul într-un interclub organizat la Sebeş, iar marea şansă a carierei sale a venit în primăvara lui 2015, atunci când a luptat la Târgovişte contra unui veteran al Local Kombat, Viorel Butnaru. Totul sub privirile promotorului Eduard Irimia. "Era ca un tanc.
Nu făcea deloc pasul înapoi, nu îi lăsa niciun moment de respiro adversarului. Imediat după meci am urcat în ring şi am anunţat că e selectat pentru Superkombat. Acum, timpul va confirma pentru el fiindcă promoţia noastră este internaţională şi concurenţa este tot mai acerbă", îşi aminteşte Irimia, omul care se poate lăuda cu descoperirea unora dintre cei mai spectaculoşi luptători români din ultimul deceniu. Spre exemplu, cu 10 ani în urmă, Cătălin Moroşanu îşi demola adversarii într-un eveniment de selecţie la Constanţa şi era contractat de promotor, în ciuda neîncrederii arătate de mulţi oameni de sport.
Poze Luca Tiberiu PaDaS
Ultima actualizare: 19.02.2018