Respiratul corect – o arta pentru viata sanatoasa

Respiratul corect – o arta pentru viata sanatoasa

Explicatia este cat se poate de simpla: respiratia inseamna viata pentru toate celulele organismului. Aerul pe care il inspiram reprezinta sursa de oxigen fara de care organismul nu poate exista. Pe de alta parte, aerul pe care il expiram contine substanta otravitoare, daunatoare organismului, de care acesta se elibereaza (prin
phpThumb_generated_thumbnailjpg (1)
expiratie). respiratie necorespunzatoare inseamna o proasta alimentare cu oxigen a organismului, ceea ce duce la incetinirea functiilor lui vitale. Efectele se traduc prin cele mai diferite greutati carora organismul este chemat sa le faca fata, respectiv stari de oboseala, insomnii, lipsa poftei de mancare, etc.

  • O respiratie corecta este foarte importanta pentru sanatateIn aceasta situatie toate organele pot functiona la capacitate maxima. Oamenii care respira corect au o buna circulatie a sangelui, mananca bine, elimina curent toxinele din organism si au secretia hormonala corecta. In afara de aceasta, printr-o respiratie corecta se imbunatateste si activitatea creierului, omul se poate concentra mai bine, este mai atent, reactioneaza mai adecvat la solicitari, iar sistemul nervos este mai bine pregatit pentru a prelucra cele mai diferite date si situatii. In acelasi timp, respiratul corect da omului mai multa energie, il calmeaza si ii asigura un somn linistit si profund.

 • Este de la sine inteles ca o respiratie corecta se poate executa atunci cand ne-am pus la punct igiena de viata. Aceasta presupune o alimentatie corecta, o hidratare corespunzatoare, o imbracaminte care sa permita organismului sa actioneze cat se poate de lejer.

Sa nu uitam de pozitia corpului!

 • Nu vom putea niciodata respira corect daca diafragma se va afla intr-o pozitie in care nu va putea actiona complet liber.Pozitia corecta a corpului – sezand sau stand in picioare – este cea in care avem spatele drept, iar pieptul dezinvolt inainte. Intr-o atare pozitie, aerul intra si iese liber.

Cum sa respiram corect?

 • Tragem usor aer pe nas in asa fel incat sa ne auzim cum patrunde aerul prin cavitatea nazala. Retinem pana la doua secunde aerul in plamani, dupa care ezpiram de voie, fie pe nas, fie pe gura. Inspiram apoi din nou de voie avand tot timpul grija sa nu uitam sa ne umplem cat mai bine plamanii cu aer curat.

 • Respiratia corecta se poate invata si practicand anumite sporturi, cele mai indicate fiind disciplinele care permit sa se respire normal. In primul rand inotul, care dezvolta toracele, fortifica diafragma si muschii pectorali, care joaca un rol foarte important in reglarea respiratiei. Urmeaza apoi alergarile, in timpul carora plamanii si sangele sunt oxigenate la maximum, dar si canotajul care tonifica coloana vertebrala si muschii abdominali.

 • Daca se practica un sport unde este nevoie sa se tina respiratia – tirul, de exemplu – in timpul deconcentrarii trebuie sa se respire profund pentru ca sangele sa poata fi oxigenat ca lumea.

 • Conditia fundamentala pentru o respiratie corecta o constituie relaxarea intregului corp. Aceasta se poate obtine prin miscari usoare sau prin masaje curente si corecte. In urma acestora diafragma se destinde deplin.

 • Trebuie sa se inceapa totdeauna cu acele miscari care sa te faca sa simti nevoia de a respira profund, dupa care se continua cu miscari care destind coloana vertebrala si cosul pieptului. Trebuie, de asemenea, sa se inspire pe nas si sa se expire pe nas sau pe gura.

Respiratia in timpul exercitiilor fizice – Creste rezistenta si forta – Respira eficient!

 • Respiratia este mai mult decat un proces de transformare a oxigenului in dioxid de carbon. Este baza antrenamentului sigur si eficient.  Daca iti tii respiratia in timp ce ridici, cresti presiunea intraabdominala, astfel mentinand pozitia coloanei si stabilizand mijlocul. Stabilitatea in esenta asigura un fel de curea interioara, care se activeaza de fiecare data cand iti tii respiratia si inlesneste miscarile sigure in jurul articulatilor majore – soldurilor, genunchilor, umerilor si coatelor. Fara presiunea intratoracica, stabilitatea corpului este compromisa, iar corpul  mentine foarte greu pozitia optima a coloanei. In cele din urma aceasta dificultate creste riscul accidentarilor, limitand capacitatea de a controla in siguranta greutatile mari.
 • Cand iti tii respiratia, trunchiul se stabilizeaza, asigurand o baza rigida pe care muschii vizati se pot contracta efectiv. Stabilitatea crescuta a trunchiului realizata prin tinerea respiratiei inseamna un mecanism de parghie imbunatatit si abilitatea de a genera mai multa forta. De fapt, studiile arata ca esti cu pana la 20% mai puternic daca iti tii respiratia.
 • Cand expir? Ar trebui sa iti tii respiratia doar cateva secunde, apoi expira cu forta odata ce ai depasit punctul de efort maxim. De obicei acest lucru se intampla in ultima faza concentrica(muschii se contracta)  a miscarii. Daca ai face impins de la piept pe plan orizontal, faza respectiva ar fi aproximativ la 2/3 din distanta. Cei care sunt sanatosi pot expira dupa acest punct, iar daca ai tensiunea mare sau ai probleme cardiovasculare, probabil oricum n-ar trebui sa ridici greutati.
 • N-ar trebui sa iti faci griji pentru respiratie, insa daca nu respiri corect, nu doar ca te expui accidentarilor, dar iti limitezi serios rezultatele. Prin urmare chiar conteaza cum respiri

Comments

comments

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *