Sportul te disciplineaza . Violenta este cea mai gresita alegere !Născut în 1976

23 octombrie în Bucureşti, România, Ciprian Sora este profesor de sport, şi antrenor de Kick-box. Povestea lui Ciprian Sora ca practicant de kick-box începe la vârsta de 14 ani, în Bucureşti, avându-l ca profesor pe Dan Deliu, primul său antrenor de kick-box şi de thai-box .Din 1996, ca elev al lui Shihan Mircea Boldea , până în 2003 a obţinut cele mai mari performanţe din cariera sa de luptător, fiind campion naţional neînvins la kic-kbox şi la thai-box. De atunci competiţiile internaţionale la care a participat l-au adus de multe ori pe primul loc de pe podium:

 • în 1997 a câştigat în Thailanda locul al III-lea în Campionatul Mondial IAMTF (Federaţia Internaţională de Muay Thai de Amatori), locul al II-lea la Cupa Mondială IKBF;
 • în 1998 a devenit Campion European IKBF (Federaţia Internaţională de Kick-boxing) la kick-box şi a ocupat locul al II-lea la campionatul European IAMTF;
 • în 1999 a devenit Campion Mondial de thai-box la IAMTF, în Thailanda, la categoria 86 de kg – apogeul carierei sale de luptător într-un sistem amator;
 • în 2000 a ocupat locul al III-lea la Campionatul European de IAMTF;
 • în 2000 a obţinut medalie de bronz la Campionatul European de Thai-box din Cipru;
 • în 2001 a ocupat locul al II-lea la Internaţionalele Germaniei

Aşadar, până să ajungă în circuitele profesioniste a avut 80 de lupte în circuitele de amatori, dintre care a câştigat 75, 45 prin KO.
După aceste titluri, au urmat luptele în circuitul profesionist Local Kombat, după regulile K1, Sora Ciprian realizând un record de 15 victorii şi 2 înfrângeri, câştigând, datorită corectitudinii tehnice a stilului său de luptă, perfectat în ţară, prin antrenamentele cu Horia Rădulescu şi în Olanda, în antrenamentele cu Hanshi Dave Jonkers şi Shihan Semmy Schilt titluri precum

 • Cel mai tehnic luptător” din Local Kombat, în 2007,
 • Cel mai bun luptător din Local Kombat”, tot în 2007, fiind ales de comunitatea luptătorilor din România ca cel mai bun luptător român din acel an.
 • Campion naţional WKN la categoria grea, în 2007

 

Circuitul profesionist Local Kombat a însemnat revenirea lui Sora Ciprian în activitatea sportivă competiţională, o recunoaştere pe plan naţional, însă şi posibilitatea promovării pe plan extern a kick-boxului românesc.

În tot acest timp a mers la seminarii ţinute de Peter Aerts, Remy Bonjiaski, Jan Plaas, Andre Manaart, Anil Dubar, Kancho Gerard Gordeau, dar a înţeles adevăratul sens al acestor seminarii de pregătire sub supravegherea lui Hanshi Dave Jonkers şi a lui Shihan Semmy Schilt .


A antrenat mulţi ani luptători precum  Alexandru Lungu (singurul luptător român care a luptat în Pride şi Cage), precum şi tinere talente precum luptătorii de la categoria grea Collizon, Cornel Rus, Raul Cătinaş, Valentino Petrescu, Răzvan Ghiţă şi mulţi alţii.


Astăzi se concentrează, pe formarea carierei luptătorilor săi de K1 si dezvoltarea propriei sali de fitness. Ce nu ştiţi despre Ciprian Sora?

 • Este primul si pana acum singurul roman ce a obtinut titlul de Campion Mondial de Muay Thai
 • Este antrenorul lotului national de kick boxing K1 si Low Kick
 • Este deţinătorul centurii negre 3 Dan în Kick Box
 • Consideră artele marţiale un stil de viaţă, şi declară că va fi implicat în acest fenomen toata viaţa.

Ciprian Sora „Trebuie să munceşti mult ca să ajungi cineva!

Ciprian Sora, sportivul ale cărui rezultate nu au fost egalate până acum în România. Ciprian Sora, antrenorul care în prezent îsi doreşte ca sportivii săi care se pregătesc în cadrul clubului său, să-i depăşească rezultatele.

 

Dragi colegi,

În calitate de Preşedinte al Departamentului AllStyles din cadrul Federaţiei Române de Arte Marţiale de Contact, mă adresez dumneavoastră pentru a vă aduce la cunoştinţă intenţiile şi planurile ce le am în legătură cu funcţia pe care o deţin.

În ultimii ani am ocupat poziţia de Preşedinte AllStyles, permiţând oamenilor din jurul meu să se alăture şi să se ocupe de F.R.A.M.C, oameni ce făceau promisiuni cu planuri mari pentru a dezvolta şi a consolida această federaţie. Am considerat că este nedrept să nu le acord ocazia de a colabora şi de a se afirmă în acest proiect, ţinând cont de experienţa dumnealor şi mai ales de promisiunile ferme.

Văzând declinul, dezbinarea şi drumul greşit pe care o ia această Federaţie, am hotărât să iau frâiele în mâinii şi să mă implic personal în activitatea Federaţiei. Drept urmare, în urma implicării mele, următorul Campionat Naţional de Kick Box, se va desfăşura în data de 01. Martie 2013, la Sala Polivalentă din Bucureşti şi va fi televizat în direct şi transmis în reluare, de către postul de televiziune GSP-TV. Este pentru prima dată în istoria sportului de contact amator când se transmit în direct de către un post de televiziune, mai multe Campionate Naţionale. Vor mai fi prezente şi alte două televiziuni, respectiv Digi-Tv şi Pro-TV, televiziuni ce vor lua interviuri şi vor realiza reportaje pentru subiectul ştirilor de mare audienţă.

Aceste este primul meu pas în şirul de proiecte ce urmează să le pun în acţiune.

În al doilea rând, mă voi implica personal ca toţi sportivi medaliaţi la Campionatele Naţionale de Kick Box, să aibă parte de o selecţie corectă şi justificată în loturile naţionale unde vreau să beneficieze de vitaminizare, echipament şi un stagiu de pregătire cu condiţii corespunzătoare. Doresc să facem un lot cât mai numeros, cu o valoare de un nivel înalt şi să participăm la toate competiţiile internaţionale din calendarul competiţional (Campionat Mondial, European, Cupă Mondială şi Campionat Balcanic). În viitorul apropriat, doresc să îmbunătăţesc infrastructura de organizare a competiţiilor din cadrul Federaţiei, infrastructura ce va cuprinde echipament de ultima oră (ring, sonorizare, laptopuri, sistem electronic de tragere la sorţi a combatanţilor, imprimantă, fax, etc).

Mă adresez dumneavoastră, Preşedinţilor de cluburi, antrenorilor, instructorilor şi nu în ultimul rând sportivilor, să vă alăturaţi planurilor mele de a consolida Federaţia prin a fii un grup unit.

Sunt deschis oricărei solicitări de sprijin şi ajutor cerut din parte dumneavoastră, iar acolo unde sunt divergenţe, sunt dispus să avem o discuţie deschisă şi să lămurim orice neînţelegere sau neplăcere.

 

Cu stimă, Preşedinte AllStyles,

Sora Ciprian

Intrebari si raspunsuri

Ne aflăm în sala dumneavoastră, foarte bine echipată, la etajul 1 al Sălii Polivalente unde antrenaţi atât sportivi consacraţi sau sportivi aflaţi la inceput de drum, dar şi copii. Dar cum aţi început dumneavoastră cariera de sportiv şi în ce condiţii vă antrenaţi?

Eu am început de mic, era influenţa filmelor pe video, pe vremea aceea, când nu aveai ce să vezi la cinematrogaf şi acele filme m-au înfluenţat pozitiv să mă apuc de arte marţiale. Şi în anii ’90-’91 am început să practic artele marţiale la clubul Voinicelul, sub îndrumarea domnului Dan Deliu, un club care a scos foarte mulţi campioni, un club ce a lansat foarte mulţi sportivi de mare performanţă. Acolo a fost începutul meu în contactul cu sportul. După care am participat la primele campionate naţioanale şi am reusit să obţin locul 1. După care a venit o nouă etapă în viaţa mea sportivă şi anume participarea la competiţiile internaţionale, începând cu anul 1996. Din 1995 m-am antrenat cu Shihan Mircea Boldea, un antrenor cu care am reuşit să obţin foarte multe rezultate internaţionale în sportul amator, printre care un titlu internaţional în 1998 la kick-boxing în Lituania şi în 1999 am ieşit campion mondial de thai-box la IAMTF, Thailanda, fiind şi în momentul de faţă singurul sportiv român care a obţinut aurul în boxul thailandez. Sper să am sportivi din clubul meu care să îmi egaleze această performanţă şi, de ce nu, să o şi depăşească.

Care erau condiţiile acum 15 ani?

Condiţiile erau….pe vremuri eu mă antrenam într-o sală mică, o sală în care nu aveam aparatură de fitness, şi tocmai din acest motiv în clubul meu, sportivii sunt antrenaţi condiţii excelente, sala este echipată cu aparatură de fitness. Pentru mine ca sportiv, când nu aveam aceste condiţii, a contat mult voinţa, ambiţia, dorinţa de a face performanţă calitatea umană, şi bine înţeles cei cu care mă antrenam. Pot să spun că pentru titlul mondial, eu m-am antrenat inclusiv într-un apartament, unde ne antrenam câte 8-10 sportivi în câţiva metrii pătraţi, şi totusi am obţinut performanţă. Dacă vrei şi ai toate ingredientele, ai ambiţie, plus calităţi motrice, voinţă, rezistenţă, viteză, forţă, şi un antrenor care poate să te ghideze exact aşa cum trebuie, poţi să obţii performanţă şi în condiţii minime. Deşi pretenţiile sportivilor de astăzi au crescut. Ei se gândesc la bani, nu se gândesc la performanţă. Eu mă gândeam să devin campion european sau mondial, sportivii de astăzi se gândesc să câştige bani. Iar în opinia mea cei ce gândesc aşa, vor avea de pierdut, pentru că banii în sportul nostru vin foarte greu şi nu este posibil să trăieşti din asta. Eu le recomand sportivilor mei, înainte de toate să se ţină de şcoală, după şcoală să aibe serviciu şi apoi să facă sport de mare performanţă, şi dacă sunt foarte buni, o să poată să găsească un sponsor care să îi sprijine financiar pentru a deveni şi mai buni.

Cum aţi făcut trecerea de la activitatea sportivă la cea de antrenor?

La mine a fost simplu, pentru că o bună perioadă de timp, eram sportiv şi în acelaşi timp, aveam grupă, şi antrenam alţi sportivi. Eram un sportiv-antrenor. La un moment dat mă antrenat cu un bun prienten, Horia Rădulescu, care ma sprijinit în cariera mea când am început Local Komabt-ul, dar în acelaşi timp erau foarte mulţi sportivi în prejma mea cu care mă antrenam, dar totodată şi conduceam antrenamentul. Făceam sparingul, tema de sparing, inpuneam tema de antrenament. Aşadar trecerea la antrenoriat a fost destul de lejeră, mergând la multe stagii internaţionale, antrenându-mă foarte mult în afara ţării. Am avut antrenamente cu Peter Aerts care a fost de 3 ori campion mondial. M-am antrenat şi, s-a antrenat în sala mea, Semmy Schilt, care pentru al 4-lea titlu s-a pregatit la noi, la Bucureşti. În 2009 a stat 1 lună de zile şi a făcut pregătirea pentru turneul final K1, şi aşa am căpătat o experienţă, antrenându-mă cu cei mai buni. Am reuşit încă de când practicam acest sport să culeg mai multe metode de antrenament pe care le-am implementat în programul meu de antrenoriat cu ceilalţi sportivi. Vreau să le explic celor care citesc revista Casino Life & Business Magazine că există anumite etape care trebuie parcurse în sportul de performanţă şi a trebuit să adaptez programul de antrenament cu cei cu care fac iniţiere.

Există o piramidă a performanţei, aşa cum am învăţat de la primul meu profesor, Dan Deliu, care are la bază sportul de iniţiere, de unde se face selecţia sportivilor. Urmează etapa unde sportivul începe să avanseze, etapa celor avansaţi, după care urmează performanţa şi etapa de înaltă performanţă care este vârful piramidei. Şi aici mă refer la performanţe internaţionale, titluri europe, mondiale sau medalii la campionate balcanice, europe sau mondiale.

După care urmează piramida inversă, aşa cum o spun mulţi profesori, care au studiat foarte mult şi cu care sunt de acord; piramida la care poţi să nu ajungi, şi care se numeşte profesioniştii, din care trebuie şi să câştigi bani. Dacă în prima piramidă: iniţiere, avansaţi, performanţă şi înaltă performanţă trebuie să investească sportivul şi familia lui pentru a ajunge profesionist; în ceea de a 2-a piramidă începi să lupţi pentru câteva sute de lei şi ajungi să câştigi sume importante de câteva mii, zeci de mii de euro, depinde de valoarea fiecărui sportiv. Este un drum destul de lung pentru performanţă care este presărat cu foarte multe ore de antrenament, multă muncă şi există posibilitatea de a nu reuşi. Dar rămâi cu o pregătire psihică şi fizică extraordinară, bineînţeles, după aceea poţi să progresezi în antrenoriat, sau poţi să treci în sistemele de apărare naţională, Poliţie, Jandarmerie, S.R.I., Armată pentru ca eşti deja pregătit din toate punctele de vedere. Lucru care s-a întâmplat deja sportivi de K1 şi SuperKombat.

Galele organizate de domnul Eduard Irimia au ajutat şi ajută în continuare sportivii ce au ajuns in doua piramidă.

Da, Local Kombat-ul ne-a ajutat foarte mult. Dacă nu era SuperKombat-ul şi domnul Eduard Irimia, noi ceilalţi nu ajungeam să fim cunoscuţi de publicul larg. Pe mine de exemplu mă cunosc oamenii pe stradă, în orice judeţ din ţară. Am multi adepţi care vin să facă arte marţiale şi / sau fitness la noi în sală, care nu ar fi ştiut de noi dacă nu apărea LocalKombat-ul sau SuperKombat-ul (ca şi produs internaţional). Pe mine mă ştiau doar cei din branşă, cei din lumea artelor marţiale. După care, odată cu organizarea acestor gale, am reuşit să devenim eroi şi modele pentru tinerii din ziua de astăzi, care se uită la aceste evenimente şi îşi doresc să devină sportivi de performanţă.

Vin tinerii, copiii să facă sport în sala Ciprian Sora?

Da, recunosc că vin mulţi copii, cu toate că nu este foarte cunoscută sala “Ciprian Sora” din incinta Sălii Polivalente. Nu multă lume ştie că am o sală aici, o sală în care predăm arte marţiale. Avem aici şi o grupă de iniţiere cu copii de la 5 ani dar şi grupa de iniţiere pentru oricine vrea să se antreneze, şi spre surprinderea mea sala este plină. Întâlnim toate categoriile sociale de oameni aici care vin să se antreneze, oameni cu un job obijnuit sau directori de bănci, medici, profesori, etc…şi să nu uităm că avem şi sportivi “tineri” de aproximativ 60 (şasezeci) de ani, şi nu putem decât să ne bucurăm că i-am făcut să înţeleagă beneficiile artelor marţiale. Dintre cei care sunt acum în grupa de iniţiere o să avem sportivi care o să treacă la sportul de performanţă. Cu toate că durează mult, între 3 şi 6 ani antrenamentele cu minim 2 antrenamente pe zi, aproximativ 4-5 ore zilnic… Şi după alţi 2-3 ani o să facă pasul la profesionişti. Plus că trebuie să faci foarte multe sacrificii. Sportivii se întreţin singuri, au nevoie de hrană corespunzătoare, ai nevoie de vitaminizare, ai nevoie de refacere şi nu în ultimul rând de echipament. Investiţie care în unele cazuri nu poate fi recuperată dar, mă repet, obţii un psihic foarte bun.

Care sunt sportivii pe care îi antrenaţi acum la clubul dumneavoastră, şi care au inceput să obţină rezultate notabile?

Clubul meu este la început de drum. Avem doar 3-4 ani de când lucrăm, dar anul trecut am obţinut o performanţă cu sportivul Cristian Spetcu, vicecampion mondial la kick-boxing (k1) la Saopaulo în Brazilia, la -63,5 kg. WAKO, cea mai puternică competiţie de kick-boxing din lume, la sportul amator. A fost o surpriză placută şi în acelaşi timp aşteptată, pentru că este un sportiv care s-a dăruit foarte mult.

Lazăr Daniel este un alt sportiv bun pe care îl antrenez, care are câţiva ani de experienţă deja, şi cu care vom merge în scurt timp la competiţia din Azerbajidian, la un meci din cadrul K1 MAX.

Să nu îi uităm pe Serhal Ordek sportiv la categoria 74 kg de origine turcă, şi pe Neacşu Andrei -69 kg, care participă la probele de saltea.

Dicu Irinel -81 kg şi Spetcu Cristian -63,5 participă la probele de ring, au fost deja la campionatul mondial din Turcia de anul trecut, fiind campioni naţionali de kick-boxing şi muay-thai.

Toşi au sprijinul meu şi condiţiile bune din acest club sportiv.

Uşor, uşor clubul nostru vine din urmă. Să nu uităm că Sandu Lungu se antrenează la noi în club, timp de aproximativ 1 lună înaintea fiecărui meci sau gală.

Pentru a ajunge la performanţele pe care ni le dorim cu toţii, tot eu mă ocup şi de viitoarea federaţie de kick-box şi Muay Thai care organizează campionatele naţionale de kick-box, care au mai multe stiluri de luptă: full contact – pumni şi picioare peste centură, kick-boxing low-kick unde ai voie să loveşti asupra picioarelor şi kick-boxing K1 unde ai voie să loveşti şi cu genunchiul, o singură lovitură. Plus ca avem şi stilul de Muay Thai la care eu am obţinut cea mai bună performanţă a mea ca sportiv amator, unde avem campionatul naţional de Muay Thai. Avem şi probele de saltea, deci avem o activitate intensă cu 7 campionate naţionale şi cel puţin 4 campionate internaţionale pe ambele feluri de luptă, saltea şi ring. Din păcate nu suntem foarte susţinuţi, la campionate mergem mai mult pe banii noştri. Cum am spus mai devreme suntem în curs de a înfiinţa federaţia română de kick-boxing şi Muay Thai. Dacă vom obţine acordul Ministerul Tineretului şi Sportului vom avea un buget cu care putem să participăm la aceste competiţii să obţinem performanţă pentru România. Nu suntem disciplina care să aducă foarte multe medalii, pentru că o medalie se câştigă foarte geu, dar în 2013 împreună cu antrenorii de lot am obţinut 4 medalii, 3 la juniori şi una singură la seniori. Ca şi performanţă ne putem compara cu boxul pentru că se câştigă la fel de greu o medalie, dar nu am avut bugetul federaţiei de box. Noi am făcut-o pe banii noştri, nu ne pare rău, dar ne dorim ca la un moment dat să nu mai venim cu bani de acasă. De la Minister avem semnale pozitive, avem sprijinul domnlui ministru Bănicoiu, şi al doamnei secretar de stat Carmen Tocală.Ministerul tineretului si sportului spriină astfel de activităţi.

Timp liber mai aveţi?

Mai greu cu timpul liber, dar sfârşitul de săptămână ni-l rezervăm pentru familie, atunci când nu suntem angrenaţi într-o competiţie.

Cum arată o zi normală din viaţa dumneavoastră, în perioada în care nu participaţi la competiţii?

Antrenamente de dimineaţă, obligatoriu cu cei de performanţă, 1-2 ore libere, după care revin la sală unde stau pâna seara. Mare timp mi-l petrec la sala noastră.

Sală care arată foarte bine.

Mulţumim, avem o sală complexă, în cadrul clubului sportiv Ciprian Sora, avem şi fitness, fără de care un sportiv de mare performanţă nu poate rezista. Nu poate avea rezultate dacă nu lucrează pe aparate şi grupe musculare. Sala de fitness este foarte bine dotată pe aproximativ 400 de metrii pătraţi în incinta Sălii Polivalente. Tot aici avem şi o sală de aerobic unde se practică şi KANGOO JUMPS care este benefic pentru femei, dar şi ZUMBA sau BOKWA un stil de dans nou şi modern care are o priză foarte bună. Avem antrenori şi colegi care au reuşit să adragă mulţi adepţi şi ne adresăm şi celor care fac sport din plăcere şi pentru sănătate.

Noi ne adresăm tuturor celor care vor să facă sport sau mişcare şi tuturor celor care vor să-şi disciplineze copiii şi să aibe un regim de viaţă cât mai sănătos.

Am avut şi mai avem şi cazuri speciale, persoane cu probleme de comportament în societate, persoane care au avut probleme cu alcoolul sau cu drogurile. Dar au venit la noi în sală, eu şi antrenorii pe care îi avem aici am ţinut loc şi de psiholog şi am rezolvat problemele menţionate.

Avem 8 antrenori pentru diferitele activităţi din club.

Frecventaţi casinourile, sălile de joc?

Am intrat, am jucat dar nu sunt un împătimit al jocurilor de noroc. Este o lume interesantă, aceasta a gamblingului. Este un loc plăcut.

Dacă intri doar pentru divertisment, să te simţi bine, într-un cazino totul este ok. Nu am nimic împotrivă, dar lumea trebuie să ştie când să se oprească. Ca şi jucător la jocurile de noroc nu trebuie să faci un “business” din asta, pentru că este posibil să pierzi şi să te duci în partea negativă. Dar, dacă activitatea de a juca la cazinouri sau săli de jocuri de noroc este făcută cu limită, este o modalitate bine venită de divertisment.

 

Vă mulţumim pentru amabilitate şi vă dorim mult succes în tot ceea ce faceţi.

Şi eu vă mulţumesc pentru timpul acordat şi pentru dorinţa de a expune ceea ce facem noi şi mai ales sportivii care muncesc în sală. Eu personal sunt sătul de subiectele tabloide care sunt prezentate în presă, în general, şi mai puţin activităţile sportive. Un sportiv munceşte o viaţă şi Doamne fereşte nu îşi scoate banii, iar o fată frumoasă prezentată în tabloide râde de două ori, face o “fentă” cu mâna şi apare o maşină luxoasă. Asta este România şi trebuie să le spunem tinerilor că ceea ce văd acolo este un lucru fals, şi realitatea este mult mai dură. Trebuie să munceşti mult ca să ajungi cineva!

 

... mai multe interviuri aici -> 

Facebook CommentPoze/Filme realizate de Luca Tiberiu PadaS

Interviu revista Casino Life & Business Magazine

Ultima actualizare: 19.02.2018